Q&A med Annica Andersson

ANNICA-ANDERSSON.jpg

Tjena Annica! Vad pysslar du med på dagarna?

Ja du, jag umgås med mina kollegor inne på vårt kontor och jobbar mestadels med utveckling av integrationer för våra kunder samt en del förvaltning. När jag är hemma umgås jag med min familj i vårt radhus. Jag har man och två småtjejer på 10 och 7 år gamla. Det är oftast full rulle med aktiviteter och annat. Får jag tid över tar jag gärna en joggingtur eller att bara hänga i soffan funkar också bra.

Hur är Annica som person?

Jobbigaste frågan! Lättast är väl egentligen att fråga någon annan, jag skulle också gärna vilja veta nämligen. Men jag brainstormar lite ord helt enkelt som jag tycker passar bra. Glad, positiv, morgontrött, kontrollfreak, ambitiös, blyg, klantig, lättsam, snäll, flexibel, hypokondriker, ödmjuk, hälsomedveten, temperament. Har jag missat nåt?

Hur kommer det sig att det blev IT-branschen för dig och vad är det med den som är så spännande?

När jag arbetade som ekonomiassistent på ett företag för längesedan så var det alltid jag som fick hjälpa mina kollegor med sina datorer om det uppstod problem och jag fixade med skrivare osv. Lite på den vägen började mitt tekniska intresse att visa sig. Idag lär jag mig något nytt nästan varje dag, det gör IT-branschen väldigt spännande tycker jag.

IT-branschen är ju fortfarande mansdominerad, hur ska vi få fler unga tjejer att välja IT-utbildningar?

Denna frågan har jag funderat på lite och den är väldigt aktuell faktiskt. I mina barns skola har dom detta skolåret börjat med ett nytt ämne, nämligen programmering och de tycker jag är riktigt bra. Då kan man redan i tidig ålder få upp ett intresse för detta. Jag tror att det kan leda till att man i äldre ålder som tjej oftare kommer att våga vidareutbilda sig i något inom IT, för då har vi i tidig ålder gjort det tillsammans både pojkar och flickor på lika villkor. I längden tror jag att det leder till att fler och fler tjejer kommer att välja ett yrke inom IT. Det kanske inte längre kommer att klassas som "grabbigt". Jag tror också att attityden bland många män i IT-branschen kommer att förändras, om vi alla får med oss detta redan i tidig ålder. När jag var yngre och jobbade/pluggade IT upplevde jag att jag ibland var tvungen att bevisa oftare än mina manliga kollegor/klasskamrater att jag faktiskt också hörde hemma i IT-branschen. Jag upplever det inte alls så idag och inte heller på min nuvarande arbetsplats. Men när man är ung bygger man successivt upp sitt självförtroende på alla plan och får man en längre uppförsbacke än de manliga könet när det bland annat gäller IT så tror jag det är många tjejer som hoppar av IT-tåget. Därför är det ett jättebra ämne som man infört i tidig skolålder. Senaste föräldramötet jag var på fastande jag direkt på bilbanan som barnen hade programmerat för att få bilen att svänga åt olika håll. Så enkelt sätt att få upp ett intresse och samtidigt förståelse för både programmering och problemlösning.

Ryktet på stan säger att du var ganska vass på konståkning i din ungdom?

Ja tänka sig, det var jag faktiskt. Rättare sagt Synkroniserad konståkning (Teamåkning hette de på min tid). Jag kan faktiskt skryta med ett gäng SM och VM guld med Team Surprise från Landvetter på 90-talet.

En del framgångsrika idrottare har ju vitrinskåp med allehanda pokaler och medaljer i, hur ser det ut på den fronten hemma hos er?

När jag flyttade ihop med min nuvarande man när vi var i 20-årsåldern så hängde han upp någon liten distriktsmästerskapsmedalj som han vunnit i pingis. Då tänkte jag att jag hänger väl upp mina medaljer jag med, så jag hängde upp några SM och VM-guld bredvid hans. Då tog han ner sin min medalj. Idag ligger allt dock i en kartong som jag förvarar väl och tar fram ibland för att påminna mig själv om vad jag faktiskt lyckats prestera och framförallt fått uppleva när jag va ung. Det var en fantastisk period i mitt liv.

Hur är det att jobba på Kazoku IT?

Att jobba på Kazoku påminner lite om tiden då jag åkte Teamåkning, att få tillhöra ett härligt gäng med skön gemenskap och ha roligt samtidigt som man strävar efter samma mål. Det är den bästa kombinationen!

Henrik Roth